Colleges Herstory of Art over vergeten vrouwelijke kunstenaars

Caravaggio, Rodin, Picasso: wie kent ze niet? Gentileschi, Claudel, Goncharova: wie kent ze wel? In de canon van de kunstgeschiedenis komen weinig vrouwen voor. Maakten zij geen kunst? Waren ze minder getalenteerd dan mannen? Nee, hun afwezigheid is het gevolg van eeuwenlange uitsluiting van kunstonderwijs en gezaghebbende kunstkringen. Vrouwelijke kunstenaars verpieterden in de schaduw van grote meesters of raakten in de vergetelheid.

Angelica Kauffman

Nog tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw vonden museumdirecteuren en galeriehouders vrouwenkunst niet de moeite van het collectioneren waard. Geschiedenis en kunstgeschiedenis zijn kortom mannenverhalen, waarin oorlogen en rooftochten de belangrijkste handelingen zijn en een hoofdrol is weggelegd voor helden en overwinnaars. In de collegereeks Herstory of Art ontrafelt Karin Haanappel de mythe van het oerpatriarchaat. Zij neemt u mee naar een wereld vol vrouwelijke kunstenaars en brengt daarbij ook het belang van niet-westerse en prehistorische culturen in beeld. Door te starten in de oude steentijd en vrouwelijke kunstenaars op de kaart te zetten tot het moment waarop de canon van de kunstgeschiedenis geschreven wordt, vertelt Karin her story of art in plaats van his story of art.

Colleges Herstory of Art bestaat uit tien hoorcolleges van 2 uur (inclusief een korte pauze) ondersteund door veel beeldmateriaal. Naslagwerk is het boek ‘Herstory of Art’.

les 1: Inleiding & Paleolithische kunst
les 2: Neolithische kunst
les 3: Preklassieke & klassieke kunst
les 4: Middeleeuwen
les 5: Renaissance & Maniërisme
les 6: Barok & Rococo
les 7: De Verlichting
les 8: Romantiek & Realisme
les 9: Pioniers van de moderne kunst
les 10: Een blik op Herstory of Modern Art

Regelmatig zullen onderwerpen uit Colleges Herstory of Art op dit weblog verschijnen.

© 2013 Karin Haanappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s