Inleiding Colleges Herstory of Art

Vrouwelijke kunstenaars zijn vaak in de vergetelheid geraakt of in de schaduw gebleven van grote meesters. Immers, de kunstgeschiedenis is hoofdzakelijk gericht op ‘dead, white and western male artists’. Het traditionele beeld van de kunstgeschiedenis stelt dat ‘women are incapable of greatness’ waardoor er geen vrouwelijke kunstenaars zijn opgenomen in de canon van de kunstgeschiedenis, midden 19e eeuw.

De Amerikaanse kunsthistorica Linda Nochlin gaat in 1971 op zoek naar een antwoord op de vraag ‘Why have there been no great women artists’. Enkele jaren daarvoor hadden feministen vele vrouwelijke kunstenaars gevonden, talent alleen was dus niet genoeg om opgenomen te worden in de canon. Volgens Nochlin heeft dit vooral te maken met de eeuwenlange uitsluiting van vrouwen van het kunstonderwijs en het in stand houden van bestaande beeldvorming en machtsverhoudingen in de kunst. Ze vraagt zich af: ‘What if Picasso had been born a girl? Would Senor Ruiz have paid as much attention or stimulated as much ambition for achievement in a little Pablita?’ Haar onderzoek is op internet na te lezen (Engelstalig), klik hier.

Guerrila Girls

In 1971 was Nochlins onderzoek revolutionair, maar toen er in 1985 niet veel was veranderd, trad een groep gemaskerde vrouwen in de Verenigde Staten naar buiten: the Guerrilla Girls. Zij wilden de wereld bewust maken van het feit dat vrouwelijke kunstenaars altijd deel hebben uitgemaakt van de maatschappij maar meestal gediscrimineerd zijn op grond van hun sekse. De Guerrilla Girls bestaan nog steeds.

 

the advantages of being a woman artist

Vandaag de dag is er nog steeds geen sprake van gelijkwaardigheid tussen mannelijke en vrouwelijke kunstenaars. Dit komt doordat bestaande beeldvorming en machtsverhoudingen in de kunst worden herhaald, bevestigd en daarmee bestendigd. Het grote publiek kent nauwelijks werk van vrouwelijke kunstenaars (of niet-westerse kunstenaars). De meeste opleidingen, de museale wereld en de kunsthandel houden vast aan oude patronen waarmee bevestigd wordt dat ‘women are incapable of greatness’.

Zolang wij uitsluitend de traditionele canon van de (kunst)geschiedenis voorgeschoteld krijgen, blijft de geschiedenis er een van helden en overwinnaars, van oorlogen en rooftochten. Ook de mythe van het oerpatriarchaat wordt dan in stand gehouden. Daarom starten de Colleges Herstory of Art met de vroegste kunstuitingen in de oude steentijd om vervolgens vrouwelijke kunstenaars op de kaart te zetten tot het moment waarop de canon van de kunstgeschiedenis voor het eerst werd geschreven. Daarmee wordt Her Story geplaatst naast His Story zodat zichtbaar wordt dat kunst van meet af aan gemaakt is door mensen: mannen én vrouwen!

© Karin Haanappel

egalitaire kunstgeschiedenis

Uit het boek Herstory of Art door Karin Haanappel
Meer informatie: www.herstoryofart.nl 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s